مقایسه وردپرس و جوملا
مقایسه وردپرس و جوملا همواره سوالی بوده که در ابتدای ساخت سایت برای همهی کاربران پیش آمده است. با توجه به میزان محبوبیتی که در بین دو سیستم مدیریت محتوای وردپرس و جوملا قرار دارد پاسخ به این سوال که کدام سیستم مدیریت محتوا بهتر است کمی دشوار خواهد بود. چرا که برای طراحی سایت با جوملا یا وردپرس باید به تمامی ویژگیهایی که یک سایت نیاز دارد بپردازیم. به عنوان مثال این مقایسه باید از نظر مواردی مثل فرق بین جوملا و وردپرس، امنیت جوملا یا وردپرس و سئو جوملا یا وردپرس مورد بررسی قرار گیرد.
هر دو سیستم مدیریت محتوای جوملا و وردپرس دارای مزایا و معایب خود در این موارد هستند که بسته به سایتی که قصد ساخت آن را داریم باید این نکات را بررسی کرده و با دادن امتیاز به هر یک از آنها سیستم مدیریت دلخواه خود را انتخاب کنیم. اما در انتخاب جوملا یا وردپرس مهمترین نکتهای که باید به ان توجه داشته باشید این است که باید سیستم مدیریت محتوا را بر اساس نیازهایی که برای ساخت سایت دارید انتخاب کنید، چرا که ملاکهای شخصی مختلفی برای انتخاب بین وردپرس و جوملا وجود دارند که برای شما مهم هستند.
مقایسه وردپرس و جوملا
قبل از اینکه به مقایسه دو سیستم مدیریت محتوا بپردازم، باید توجه داشته باشید که هر دو سیستم مدیریت محتوا در سطح جهان از محبوبیت بالایی برخوردار هستند که به راحتی امکان ساخت سایت و سفارشی سازی آن را به شما خواهند داد. هر دو سیستم مدیریت محتوا دارای مزایا و معایبی هستند که ملاک اصلی برای انتخاب جوملا یا وردپرس خواهند بود. پیش از این در مقاله وردپرس چیست به معرفی وردپرس در ابعاد گوناگون پرداختیم و با این سیستم مدیریت محتوا آشنا شدیم.
برای انتخاب بین جوملا یا وردپرس باید ابتدا ملاکهایی را برای خود مشخص کنیم. مهمترین ملاکها و ویژگیهایی که برای انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا برای کاربران در اولویت قرار دارند شامل موارد زیر هستند که به بررسی همه آنها خواهیم پرداخت.
- امنیت جوملا یا وردپرس
- سئو جوملا یا وردپرس
- راحتی کار و میزان پتانسیل سفارشی سازی
- مقایسه هزینه وردپرس و جوملا
امنیت جوملا یا وردپرس
بررسی امنیت جوملا یا وردپرس مهمترین ملاک برای انتخاب وردپرس یا جوملا برای سیستم مدیریت محتوا در یک سایت خواهد بود. همه ما با هر نوع نرمافزار و ابزار آنلاین مختلف برای کارهای گوناگون استفاده کردهایم و در اولین مرحله این سوال در ذهن ما نقش بسته است که آیا میتوانم به این سیستم اعتماد کنم؟
امنیت یک سیستم راز اصلی بقای آن خواهد بود، چرا که با تحت الشعاع قرار گرفتن امنیت به مرور استفاده از آن کاهش خواهد یافت. از آنجایی که بر اساس آمار استفاده از وردپرس در حال حاضر نسبت به جوملا بالاتر میباشد بنابراین روشن است که حملاتی که به یک سایت وردپرسی صورت میگیرد به مراتب بسیار بیشتر از یک سایت که با جوملا ساخته شده است خواهد بود. حال اگر همین شرایط را برای افزونه و قالبهای گوناگونی که در سایتها ارائه میشوند را هم در نظر بگیرید با یک فاجعه عظیم در مقایسه این دو سیستم مواجه خواهید شد.
یکی از مزیتهای جوملا نسبت به وردپرس این است که از قابلیت ورود دو مرحلهای و امکان استفاده از SSL در داشبورد خود برخوردار است. اما وردپرس به صورت پیشفرض آپشنی برای این دو مورد قرار نداده و برای استفاده از آنها باید متکی به افزونه وردپرس و کدهای وردپرس باشید. حالا اگر تعصب خاصی روی وردپرس دارید نباید این مسئله را اینطور بررسی کرد. چرا که برای پیاده سازی موارد امنیتی در هر دو سیستم با افزونه و کدنویسی گوناگون نیاز داریم. پس در حالت کلی میتوان گفت وردپرس هم میتواند به همان میزان که جوملا ایمن است نیز از امنیت بالایی برخوردار باشد. برای افزودن این قابلیت کافی است تا مقاله آموزش نصب SSL در وردپرس را دنبال کنید.
سئو جوملا یا وردپرس
دومین اولویت برای هرکسی برای انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب سایت میزان بهینهسازی و سازگاری یک سیستم مدیریت محتوا با موتورهای جستجو است. باید ببینید که هدف شما از ایجاد سایت چه چیزی بوده است؟ مطمئنا این روزها دیگر تمرکز بر روی تبلیغات مناسب نیست تا با استفاده از این روش بازدیدهای خود را افزایش دهید. اگر در یک برنامه اصولی بخواهید پیشرفت داشته باشید باید تمرکز خود را روی دریافت بازدید از موتورهای جستجو قرار دهید که این مسئله با انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب کاملا در یک راستا قرار دارد.
وردپرس به لطف توابع گوناگون که برای نمایش عناوین و دادههای مختلف در خود دارد میتواند از سئو بهتری برخوردار باشد. از طرفی دیگر افزونه سئو وردپرس خود نیز این ملاک را تقویت میکند. البته در جوملا نیز افزونه EfSEO این امکان را قراهم کرده است. در حالت پیشفرض جوملا برای بهینه سازی سایت مشابه تصویر زیر امکان افزودن متای توضیحات و کلمات کلیدی را فراهم کرده است.
سئو وردپرس با افزونه Yoast Seo
استفاده از افزونه سئو وردپرس در میان سایتهای وردپرسی از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است، به طوری که بر اساس آماری که توسط ابزار Wappalyzer منتشر شده است تا به امروز بیش از دو میلیون وبسایت از این افزونه برای سئو و بهینه سازی سایت خود استفاده کردهاند.
افزونه سئو وردپرس برای نمایش میزان بهینه سازی مطالب در وردپرس از دو ابزار کاربردی که شامل نمایش خوانایی نوشته و وضعیت چگالی کلمه کلیدی میباشد استفاده میکند. این افزونه پس از اینکه کلمه کلیدی مشخص شد بر اساس چگالی کلمه کلیدی امتیازی را در هر بخش برای نوشته شما در نظر خواهد گرفت که شامل موارد زیر هستند.
- استفاده از کلیدواژه در ابتدای نوشته، توضیحات متا، عنوان سئو و…
- alt گذاری تصاویر در نوشته
- استفاده از کلمه کلیدی در URL صفحات
- بررسی میزان چگالی و تعداد استفاده از کلمه کلیدی
- بررسی لینک دهی داخلی و خارجی در نوشته
سپس بعد از بررسی این موارد و به مسزانی که هر یک از این چک لیستها را رعایت کرده باشید به هر یک از آنها امتیازی را بر اساس رنگ قرمز، نارنجی و سبز ثبت خواهد کرد. در نهایت میانگینی که از این سه رنگ حاصل میشود نشان دهنده میزان بهینه بودن نوشته شما خواهد بود. در بخش خوانایی نیز بر اساس تعداد کلمات در هر جمله و تعداد پاراگرافها همین مسائل بررسی میشوند تا در بخش کاربری نیز محتوای نوشته شما امتیازی دریافت کند.
البته دقت داشته باشید که قابلیت خوانایی در حال حاضر برای زبان فارسی بهینه سازی نشده است و تا زمانی که این امکان برای زبان فارسی بهینه نشده باشد نباید زیاد روی این مسئله تمرکز کنید. چرا که کوتاهی و بلندی کلمات در دو زبان لاتین و فارسی از یکدیگر متفاوت خواهند بود.
سئو جوملا با افزونه EfSEO
در سیستم مدیریت محتوای جوملا نیز افزونه EfSEO از محبوبیت بالایی برخوردار بوده و کاربران زیادی از آن استفاده میکنند. این افزونه نیز معادل همان افزونه سئو وردپرس میباشد که امکان بهینه سازی مطالب و سایت را به شما خواهد داد و با استفاده از آن میتوانید وبسایت خود را بهینهتر کنید. این افزونه امکان ویرایش اطلاعات متا نوشته و امکان استفاده از حالت اتوماتیک برای ساخت اطلاعات متا را به شما خواهد داد.
اما قدرت این افزونه به گونهای نیست که میزان بهینه بودن مطالب را نسبت به افزونه سئو وردپرس بهتر و بیشتر کند. چرا که ابزاری که این افزونه در اختیار شما قرار خواهند داد محدودتر هستند و برای اینکه سایت خود را از همه نظر بهینه کنید نیاز به پلاگینهای مختلفی از جوملا خواهید داشت.
پس میتوان به این نتیجه رسید که سئو وردپرس همانطور که در تمامی مقالات مطالعه کردهاید از جوملا در ردههای بالاتری قرار دارد و با استفاده از سایت وردپرسی بهتر و بیشتر میتوانید در موتورهای جستجو در رتبه بالاتری قرار داشته باشید.
میزان پتانسیل سفارشی سازی
منظور از میزان پتانسیل در سفارشی سازی این است که وقتی یک کاربر بر اساس آموزهای موجود در سطح اینترنت شروع به استفاده از جوملا یا وردپرس میکند، به راحتی بدون نیاز به داشتن دانش کدنویسی و هر دانش فنی قادر باشد سایت خود را مدیریت کند. این موارد شامل استفاده از پنل مدیریتی سایت، افزونه و قالب میباشند.
به عنوان نمونه همین دو افزونه سئو وردپرس و سئو جوملا که با نامهای Yoast SEO و EfSEO به معرفی آنها پرداختیم را در نظر بگیرید. همانطور که در تصویر زیر میبینید، ابزاری که افزونه سئو وردپرس در اختیار ما قرار میدهند و همچنین امکان اعمال تغییرات در آن نسبت به افزونه سئو جوملا بسیار بهتر و کاملتر بوده و یک کاربر آماتور به راحتی قادر به مدیریت و شخصی سازی آنها خواهد بود.
امکان استفاده از قالب نیز به همین شکل بوده و وردپرس به دلیل دارا بودن مخزن عظیمی از قالب که در خود دارد امکان ساخت هر نوع سایت را به شما خواهد داد. جوملا در مقایسه با وردپرس از تعداد کمتری قالب در مخزن خود برخوردار است و اگر بخواهید هر نوع شخصی سازی بر روی بخشهای مختلفی از آن نیز ایجاد کنید کار کمی برایتان دشوار خواهد بود. به دلیل اینکه وردپرس در ابتدا با هدف ساخت وبلاگ آغاز شده و به مرور زمان با انعطاف پذیری که در آن ایجاد شد امکان مدیریت و کنترل ساده آن همواره یکی از اولویتهای اصلی بود.
بر اساس آمار منتشر شده جوملا نیز از انعطاف پذیری بالایی برای راه اندازی هر نوع وبسایت برخوردار است. اما تفاوتی که با وردپرس دارد این است که منحنی یادگیری در جوملا برای کاربران مبتدی و آماتور زمانبر و طولانی است. درواقع کار با جوملا برای بسیاری از کاربران که یا کدنویسی و توسعه وبسایت آشنا نیستند پیچیدگی خاص خود را داشته و برای یادگیری به مدت زمان بیشتری نیاز دارید.
رابط کاربری وردپرس بسیار منظم بوده و به راحتی هر آنچه که به دنبال آن هستید را میتوانید درست در جایی که به صورت درست دستهبندی شده است پیدا کنید اما در جوملا وضعیت کمی فرق میکند. جوملا در برخی مواقع درست مثل یک اسب چموش رفتار میکند، گاهی به راحتی هر چیزی را پیدا میکنید و گاهی هم مجبورید برای یافتن یک چیز ساده کل بخش مدیریت را زیر و رو کنید.
اما اگر بخواهیم این مقایسه را از نظر کدنویسی مورد بررسی قرار دهیم جوملا در این مورد بهتر است. چرا که وردپرس یک procedural framework است و برای افزودت قابلیت جدید در آن باید از هوکها استفاده کنید. اما جوملا در این مورد بسیار بهتر از وردپرس است، چرا که برای این مورد به دلیل اینکه از کدنویسی OOP استفاده میکند دقیقا حس این را خواهید داشت که با یک فریم ورک اختصاصی کار میکنید.
در استفاده از افزونه و پلاگین در این دو سیستم مدیریت محتوا نیز هر آنچه را که فکرش را بکنید را به سادگی خواهید یافت. اما تفاوتی که در این دو وجود دارد این است که یافتن افزونهها و پلاگینهای وردپرس برای رفع هر نوع نیازی در مقایسه با جوملا از فراوانی بیشتری برخوردار هستند. ممکن است نیاز به پلاگینی داشته باشید که در جوملا نتوانید ان را پیدا کرده و به همین دلیل مجبور به ساخت پلاگین به صورت اختصاصی بکنید.
مقایسه هزینهها در وردپرس و جوملا
همه ما میدانیم که وردپرس و جوملا هر دو یک سیستم مدیریت محتوا محبوب هستند که در سطح جهان هر کاربری بنا بر اساس همین معیارها و نیازهایی که تا اینجا ذکر شد از یکی از این دو سیستم مدیریت محتوا استفاده میکند. اما اصلیترین سوال که بعد از بررسی همه این ملاکها برای همه ما به وجود میآید این است که استفاده از جوملا یا وردپرس چه مقدار هزینه در بر خواهند داشت؟ برای تهیه یک قالب و پوسته وردپرس بهتر است یا جوملا؟ در مورد افزونه های وردپرس و پلاگین های جوملا چطور؟ پس ما لازم داریم تا از دید اقتصادی هم به بررسی وردپرس و جوملا بپردازیم و ببینیم که کدام یک از این سیستمهای مدیریت محتوا برای ما هزینه کمتری خواهند داشت.
با یک جستجوی ساده میتوان پاسخ همه این سوالات را گرفته و با گرفتن یک قیمت حدودی ببینید که وردپرس از نظر هزینه برای شما انتخاب بهتری خواهد بود یا جوملا. از طرف دیگر به دلیل اینکه وردپرس دارای منابع آموزشی بیشتری نسبت به جوملا میباشد کاربر استفاده کننده از وردپرس هر چقدر هم که مبتدی و آماتور باشد با تکیه بر همین آموزشهای موجود در سطح اینترنت به راحتی میتواند نسبت به ایجاد تغییرات و مدیریت سایت بپردازد.
خُب در انتها ما توانستیم بر اساس معیارهای اصلی که برای انتخاب اینکه کدام سیستم مدیریت محتوا بهتر است به بررسی و مقایسه وردپرس و جوملا بپردازیم و بر اساس تفاوت موجود و فرق بین جوملا و وردپرس به این نتیجه که کدام یک در سطح بالاتری قرار دارند و بهتر عمل میکنند برسیم. حالا شما میتوانید بر اساس این معیارها یک انتخاب صحیح برای خود داشته باشید و از وردپرس یا جوملا برای طراحی سایت استفاده کنید. اما در پایان از شما میخواهم با ارائه نظرات و راهکارهای خود از طریق بخش دیدگاهها به این مقاله کمک کنید و معیارهای دیگری که برای انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا و سایت ساز برای شما مهم است را با ما به اشتراک بگذارید تا در توسعه این مقاله به دیگران هم کمک کرده باشید.