چرا وردپرس؟
سوالی که برای اغلب افراد تازه کار در وردپرس پیش میآید این است که چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟ آیا استفاده از سیستم مدیریت محتوای اختصاصی یا استفاده از سایر CMS ها مثل دروپال یا جوملا بهتر نیست؟ اصلا چرا وردپرس؟ بیشتر این افراد وقتی صحبت از وردپرس میشود از آن به عنوان یک سیستم سایت ساز برای وبلاگ یاد میکنند. شاید در گذشته این عقیده درست بوده باشد، اما امروزه با این میزان رشد وردپرس دیگر نمیتوان آن را وبلاگ ساز نامید. بلکه باید آن را به عنوان بهترین CMS در نظر بگیرید که ضمن سادگی کار با آن و انعطاف پذیری بالایی که دارد میتوانید هر سایتی با وردپرس راهاندازی کنید. در این مقاله به معرفی دلایلی برای اینکه چرا باید وردپرس را انتخاب کنید میپردازم.
با استفاده از وردپرس میتوانید هر نوع سایت شخصی، خبری، شرکتی، فروشگاهی، پایگاه دانش و… را با استفاده از قالب و افزونههای رایگان و تجاری بسیاری زیادی که وجود دارد راهاندازی کرده و هر نوع شخصی سازی روی آن انجام دهید. برخی افراد سیستم مدیریت محتوای اختصاصی را به وردپرس ترجیح میدهند. اما آیا در وضعیت بازار اقتصادی امروزه پرداخت هزینههای بالا برای ساخت سایت در حالتی که سیستمهایی همچون وردپرس وجود دارند معقول است؟ قطعا خیر، چرا که طراحی یک سیستم اختصاصی همان حکایت اختراع مجدد چرخ است.
چرا وردپرس؟
بر اساس آخرین آمار منتشر شده تا به امروز بیش از 74 میلیون سایت با وردپرس راهاندازی شده است. بیش از ۳۰ درصد از کل وبسایتهای ساخته شده در دنیا توسط وردپرس ساخته شدهاند. که بعد از سال 94 وردپرس توانست سهم 85.7 درصدی خود را از بین CMS های موجود به 60.2 درصد برساند. به عنوان مثال اگر کل وب را بررسی کنیم 30 درصد آن در دست وردپرس است. در مقابل اگر سایتهایی که با سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی مثل جوملا، دروپال و… ساخته شده را بررسی کنیم 60.2 درصد این سایتها توسط وردپرس ساخته شدهاند. همین آمار و ارقام میتواند بهترین دلیل برای انتخاب سیستم مدیریت محتوای وردپرس برای سایت شما باشد.
آمار منتشر شده در تصویر بالا مربوط به محبوبیت سیستمهای مدیریت محتوا در سال 2017 میباشد که بر اساس اطلاعات تهیه شده از سایتهایی همچون BuiltWith.com, W3tech.com, SimilarTech و Google Trends منتشر شدهاند. همانطور که در تصویر میبینید وردپرس توانسته است در صدر این آمار قرار گرفته و 59.9 درصد از سهم بازار CMS ها را به خود اختصاص دهد. به صورت متوسط تا سال 2017 بیش از 26,701,222 سایت فعال در سطح اینترنت مشغول به فعالیت بوده است. که از این بین 239,139 مورد متعلق به سایتهایی بودند که دارای بازدیدهای میلیونی هستند که از جمله آنها میتوان به BBC آمریکا، نیویورک تایمز، سایت شخصی جاستین بیبر و… اشاره کرد. سایر CMS ها دارای آماری هستند که فاصله بسیار زیاد آنها با وردپرس به گونهای است که حتی نتوانسته اند به دو رقم برسند در حالی که وردپرس سهم 59 درصدی از بازار را به خود اختصاص داده است. سیستمهای جوملا و دروپال به ترتیب در ردههای بعدی قرار دارند.
آمار جستجو در سال 2018
هم اکنون که در ماه پنجم 2018 هستیم یک مقایسه در جستجوی نام پلتفرمهای فوق انجام میدهیم که ببینم در جستجوی نام هر سیستم مدیریت محتوای فوق وضعیت در سطح جهانی که توسط گوگل ترندز ارائه میشود چه چیزی خواهد بود. در تصویر زیر این آمار را بدون در نظر گرفتن وردپرس مشاهده میکنید. این آمار برای 5 ماه از سال 2018 عبارتند از:
- دروپال: 57 درصد
- مجنتو: 38 درصد
- جوملا: 14 درصد
- پرستا شاپ: 3 درصد
اما اگر وردپرس را در این آمار قرار دهیم به نظر شما چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ آیا تاثیر وردپرس روی این آمار جدیتر خواهد بود یا اینکه وردپرس در سطح پایینتری قرار خواهد داشت؟ اجازه دهید بررسی کنیم.
همانطور که میبینید با به میان آمدن وردپرس در همان بازه زمانی و شرایط تعیین شده با فاصله بیش از 50 درصدی وردپرس در صدر قرار دارد. آماری که با به میان آمدن وردپرس تغییر یافته به شکل زیر هستند.
- وردپرس: 75 درصد
- دروپال: 9 درصد
- مجنتو: 6 درصد
- جوملا: 2 درصد
- پرستا شاپ: کمتر از 1 درصد
از آمار فوق میتوان به بزرگی جامعه وردپرس دست یافت. بنابراین خیال شما بابت پشتیبانی وردپرس نسبت به سایرین آسودهتر خواهد بود. اگر احیانا روزی نیاز به اضافه کردن قابلیتی در وردپرس داشته باشید کافی است از یک افزونه رایگان یا افزونه تجاری با هزینه کمتر از 10 دلار این قابلیت را به سایت خود اضافه کنید. اما در صورت استفاده از سیستمی که به صورت اختصاصی طراحی شده است شاید به صرف هزینهای بیش از 100 دلار برای همان قابلیت نیاز داشته باشید.
در صورتی که تصمیم گرفتید از سیستم مدیریت محتوای آماده استفاده کنید و هزینههای اضافی را به جای اینکه صرف سایت اختصاصی کنید صرف توسعه در یک سیستم آماده کنید بهتر است با دو سیستم مدیریت محتوا آشنا شوید. برای این منظور میتوانید از مقاله مقایسه وردپرس و جوملا برای این کار استفاده کنید.
1. کاملا متن باز و آماده توسعه
وردپرس از همان ابتدا به صورت متن باز و رایگان منتشر شده که با استفاده از توابع وردپرس موجود در هسته وردپرس میتوانید هر نوع تغییراتی را در آن ایجاد کرده و از انعطاف پذیری بالای آن برای ساخت هر نوع سایتی استفاده کنید. منبع باز بودن وردپرس به این معنی است که میتوانید در هسته آن دست برده و هر شخصی سازی را در ان انجام دهید.
اگر از یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی استفاده کنید همواره مجبور به پرداخت هزینههای سنگین برای افزودن امکانات به آن خواهید بود. اما با استفاده از وردپرس به راحتی میتوانید با استفاده از افزونههای رایگان موجود در مخزن وردپرس یا خرید افزونههای تجاری کم هزینه هر امکانی را به راحتی به آن اضافه کرده و در هزینههای خود صرفه جویی کنید. این مورد به آپدیت مداوم و منظم یک سیستم نیز اطلاق خواهد شد. در وردپرس بدون نیاز به اینکه لازم باشد میتوانید در هر بهروزرسانی که توسط تیمی از برنامهنویسان منتشر میشود را به رایگان دریافت کرده و به راحتی با چند کلیک ساده آن را آپدیت کنید. میتوانید خودتان هم دست به کار شده و با یادگیری زبان برنامه نویسی PHP هر نوع افزونه و قالب وردپرس که نیاز دارید را به راحتی برای وردپرس طراحی کرده و مدام آن را توسعه دهید.
2. رابط کاربری ساده و یادگیری آسان
یکی از مشکلاتی که در ابتدا برای کاربران تازه وارد به دنیای مدیریت سایت وجود دارد در این است که در میان منوهای مدیریتی سایت کاملا سردرگم میشوند. اما وردپرس به گونهای است که حتی اگر شما هیچ دانش کدنویسی یا تجربه کار با آن هم نداشته باشید به راحتی با گشت و گذار در منوی پیشخوان وردپرس که به صورت دسته بندی شده قرار گرفته است چرخ زده و بخشهای مختلف سایت را مدیریت کنید.
راحتی کار با پیشخوان وردپرس به گونهای است که به راحتی میتوانید در هر بخش از راهنما و تنظیمات همان صفحه استفاده کرده و هر شخصی سازی که با نصب افزونه و یا کدنویسی در قالب ایجاد شده است به مدیریت بهتر سایت برای ارسال نوشته، آپلود فایل و… در وردپرس بپردازید.
روزانه چندین نفر برای اولین بار وارد دنیای وردپرس میشوند که اگر از آنها علت انتخاب وردپرس را بپرسید خواهند گفت که بعد از کلی تحقیق و مشاهده سیستمهای مختلف به دلیل یادگیری ساده و آسان به سمت وردپرس آمدهاند. کدنویسی در وردپرس نیز ساده بوده و با گذاشتن چند ماه وقت میتوانید به راحتی با نحوه افزونه نویسی و طراحی قالب در وردپرس آشنا شوید.
3. مخزنی عظیم مملو از افزونه و قالب وردپرس
در هسته وردپرس سعی شده است قابلیتهای ضروری و مورد نیاز قرار گیرد. اما بسته به محوریت سایت نیاز به امکانات و ابزاری خواهید داشت که در حالت عادی وجود ندارند. از این رو افزونههای متنواع وردپرس و انعطاف پذیری که روی قالب وردپرس قرار دارد دست شما را برای افزودن امکانات بازتر خواهد گذاشت. مخزن وردپرس شامل بیش از هزاران افزونه و قالب مختلف وردپرس است که به راحتی با استفاده از دسته بندی و موضوع هر یک از آنها میتوانید به جستجو در آن پرداخته و هر نوع افزونهای که لازم دارید را در وردپرس نصب و از آن استفاده کنید.
به همین ترتیب میتوانید در مخزن قالبهای وردپرس به جستجو پرداخته و بر اساس امکانات و نوع قالب به راحتی قالب مرتبط با سایت خود را یافته و به رایگان از ان استفاده کنید. قالبهای موجود در مخزن وردپرس به صورت پیشرفته و سفارشی سازی شده تهیه شدهاند تا هر چه بهتر کار را برای ساخت سایت مدنظر آسودهتر کنند. علاوه بر این با گسترش کاربران فارسی زبان و کاربرانی که زبان آنها به صورت راست به چپ است آپشنی هم در نظر گرفته شده تا بتوان قالبهای راست چین شده را یافت. در کنار این مسئله طراحان قالب نیز بیشتر سعی میکنند که حتما امکان پشتیبانی از زبانهای راست به چپ را در قالب خود اضافه کنند.
علاوه بر مخزن وردپرس که به صورت رایگان افزونه وردپرس و قالب وردپرس را در اختیارتان قرار میدهد میتوانید از فروشگاههای تخصصی که در زمینه تولید و کدنویسی قالب و افزونه وردپرس فعالیت دارند هر نوع محصولی که در نظر دارید را با هزینه کمی خریداری کنید. استفاده از افزونههای تجاری برای اضافه کردن امکانات بیشتر در وردپرس به شکلی هست که در مقایسه با سیستم اختصاصی نیاز به صرف هزینه ملیونی نخواهید داشت.
4. امنیت بالای وردپرس
چه از وردپرس برای یک وبلاگ استفاده کنید و چه برای یک فروشگاه اینترنتی بزرگ امنیت در وردپرس حرف اول را میزند. هسته وردپرس روز به روز در حال بهروزرسانی است و همواره از جدیدترین روشهای امنیتی برای جلوگیری از هر گونه دسترسی به اطلاعات سایت و هک سایت جلوگیری میکند. به محض اینکه مشخص شود وردپرس از جایی قابل نفوذ است سریعا تیم برنامه نویسی وارد عمل شده و با رفع ایرادات امنیتی به صورت خودکار سایت شما به نسخه جدید بروزرسانی خواهد شد تا از هک سایت جلوگیری گردد.
اما اگر همین مسئله خیالتان را بابت امنیت وردپرس آسوده نکرد میتوانید با نصب و استفاده از افزونههای امنیتی و استفاده از راهکارهای امنیتی که بر روی هاست و مدیریت وردپرس ایجاد میکنید هر راهی که فکر کنید افراد سوء استفاده کننده بتوانند از طریق آن اقدام به نفوذ در سایت بکنند را ببندید. تا به امروز بیشتر موارد امنیتی رخ داده در وردپرس در بی دقتی استفاده از افزونه و یا قالبهای دستکاری شده بوده است و به صورت مستقیم کمتر پیش آمده است که از طریق هسته خود وردپرس بتوان راهی برای نفوذ در سایت یافت.
5. سئو و بهینه سازی بالای وردپرس
چه سایت شما جنبه شخصی داشته باشد و چه فروشگاهی نیاز به جذب بازدیدکننده و قرار گرفتن در صدر نتایج موتورهای جستجو را دارید. وردپرس در زمینه بهینه سازی و تولید محتوا بسیار ساده و روان عمل کرده است و به راحتی با استفاده کردن از توابع وردپرس میتوانید سئو سایت خود را افزایش داده و در صدر نتایج موتورهای جستجو نظیر گوگل قرار بگیرید. علاوه بر این افزایش کارایی و سرعت بالا در ان نیز کمک میکند که سایت در سریعترین زمان ممکن لود شده و نمره خوبی را از موتور جستجو بگیرید.
اما اگر باز هم این موارد شما را راضی نکرد میتوانید با استفاده کردن از افزونههای سئو و بهینه سازی محتوا در وردپرس به راحتی نمره خوبی را از موتور جستجو دریافت کنید. درست همانند امنیت وردپرس، هسته وردپرس نیز در زمینه سئو سایت به خوبی عمل کرده است. برای اطمینان از این موضوع میتوانید دو سایت مرتبط با یک موضوع که شروع فعالیت آنها از یک زمان بوده و هر دو به نسبت یکسانی اقدام به تولید محتوا میکنند را در نظر بگیرید که یکی از آنها وردپرسی و دیگری با سیستمهای دیگر ساخته شده باشد. مطمئنا خواهید دید که بعد از گذشت مدتی سایت وردپرسی بهترین نتیجه را از موتورهای جستجو اخذ خواهد کرد.
افزونههایی نظیر افزونه YOAST SEO وردپرس و استفاده از روشهایی مثل معرفی نقشه سایت به گوگل وبمستر، ساخت فایل robots.txt، ریدایرکت لینکهای 404 و… نیز یکی از راههایی هستند که میتوانید سئو وردپرس را بیشتر از قبل کنید. اگر دقت کرده باشید امروزه اکثر سایتهایی که در نتایج جستجوی شما در موتورهای جستجو نمایش داده میشوند با وردپرس ساخته شدهاند.
6. پشتیبانی و منابع آموزشی بسیار زیاد
خوشبختانه حتی اگر یک کاربر آماتور باشید و هیچ تجربهای از مدیریت سایت نداشته باشید جامعه وردپرس به شکلی عمل کرده است که مقالات و محتوای آموزشی وردپرس را به سادهترین شکل ممکن در هر زمینهای که نیاز باشد تولید و در اختیار کاربران قرار دهد. هر زمان که نیاز به ایجاد تغییراتی در وردپرس داشته باشید و قصد نصب یا انجام تنظیمات هر افزونه یا قالب وردپرسی را داشته باشید کافی است یک جستجوی کوتاه انجام داده و با بررسی منبع عظیمی از مقالات آموزشی وردپرس به زبانهای مختلف نیاز خود را برطرف کنید.
نتیجه گیری نهایی
سیستم مدیریت محتوای وردپرس بیش از یک دهه است که آغاز به فعالیت کرده و همین امروز که در حال تولید این مقاله هستم در تولد 15 سالگی وردپرس قرار داریم. در طول این سالها وردپرس از یک سیستم بسیار ساده برای ساخت وبلاگ به یک CMS و پلتفرم قدرتمند تبدیل شده که امکان ساخت هر نوع سایت را به شما خواهد داد. در مقایسه با یک سیستم اختصاصی که محدود به چند تیم برنامه نویسی و طراح که شاید در بهترین حالت شامل ده نفر باشند در وردپرس شما با یک تیم در گستره جهانی روبهرو هستید که مدام در حال بهروزرسانی، تولید محتوای آموزشی، تولید قالب و افزونه وردپرس هستند. هر زمان که نیاز به افزودن قابلیت یا رفع اشکال باشید در کوتاهترین زمان ممکن میتوانید با جستجو در پایگاههای دانش مشکل خود را برطرف کنید. در سختترین شرایط اگر راهکاری نیافتید میتوانید به صورت مستقیم از متخصصان وردپرس کمک بگیرید و مشکلتان را برطرف کنید که چنین موردی به ندرت رخ خواهد داد.