آموزش استفاده صحیح از دسته بندی و برچسب وردپرس
دسته بندی و برچسب در وردپرس این امکان را برای سایت وردپرسی فراهم خواهند کرد تا بتونید مطالب و محصولاتی که در سایت منتشر میکنید را در یک ساختار درست مرتب کنید که کاربران در پیدا کردن محتوای دلخواه خود که به دنبالش هستند بهتر بتوانند در سایت به جستجو بپردازند. اما متاسفانه هنوز بعد از چند سال استفاده از دسته بندی و برچسب به درستی درک نشده است. همه ما عادت کردهایم که از برچسب و دسته بندی به صورت غیر استاندارد و تعداد بسیار زیاد استفاده کنیم.
در این آموزش از وبمستر وردپرس قصد دارم به این مشکل بزرگ که در وب پارسی هم شدیدا وجود داره و هنوز هستند سایتهایی که در مطالب سایت خودشون بیش از 50 برچسب وارد میکنند را بررسی کرده و به نحوه استفاده درست از دسته بندی و برچسب در وردپرس بپردازم. اگر برای شما هم سوالاتی مثل این پیش اومده که برای یک نوشته افزودن چند برچسب در وردپرس میتونه در حالت استاندارد باشه؟ از زیر دسته در وردپرس چطور استفاده کنیم؟ و… تا انتهای این آموزش همراه ما باشید تا به بررسی کامل اون بپردازیم و جواب سوالاتمون را دریافت کنیم.
قبل از اینکه به بررسی دقیق موضوع بپردازیم مقداری در رابطه با دسته بندی و برچسب در وردپرس بحث میکنیم که چه چیزی هستند و چرا استفاده کردن از دسته بندی و برچسب در سایت مهم است؟
دسته بندی و برچسب وردپرس چیست؟
در همین لحظه که در حال خواندن این مقاله هستید هزاران هزار مطلب در سایتها مختلف در حال نگارش و انتشار هستند تا مخاطبان را به سمت خود بکشانند. همینطور که روز به روز به تعداد این مطالب منتشر شده اضافه میشه و مخاطبان هم بیشتر از پیش تشنه خواندن مطالب مورد علاقه خودشون میشن، این سردرگمی هم برای هر سایتی براشون به وجود خواهد آمد که در پیدا کردن برخی مطالب در یک سایت دچار مشکل شوند.
بنابراین همین موضوع باعث به وجود اومدن قابلیت دسته بندی مطالب و برچسب گذاری در مطالب هر سایتی شد که وردپرس هم از این قاعده مستثنی نیست. دسته بندی کردن مطالب و برچسب گذاشتن روی مطالب وردپرس این امکان را به شما میده تا مطالب موجود در سایت را به صورت یک ساختار مرتب در دستههای مرتبط به هم مرتب کنید تا بازدیدکننده در پیدا کردن مطالبی که در یک موضوع خاص به دنبال اونها هست سردرگم نشود.
کافیه تا دسته بندی و برچسب را برای هر نوشته مشخص کنید. بازدیدکننده وارد سایت شما شده و بعد از خواندن کامل موضوع در نهایت از بخش دسته بندی و برچسب مطالب به دنبال سایر مطالبی که در همین موضوع قرار دارند رفته و به همین ترتیب مطالب روزانه را که به اونها علاقه داره را یافته و مطالعه خواهد کرد. پس این وظیفه شماست که به صورت درست و اصولی از برچسب و دسته بندی در وردپرس به شکلی استفاده کنید که هم باعث سردرگم شدن مخاطب نشه و هم اینکه موتورهای جستجو بتونند مطالب را که بر اساس دسته بندی طبقه بندی کردید را بهتر درک کنند.
تفاوت بین دسته بندی و برچسب در وردپرس چیست؟
همونطور که میدونید در آدرس دسته بندی از عبارت Category و در آدرس برچسب هم از عبارت tag در وردپرس استفاده میشه که میتونید به دلخواه خودتون این مورد را بر اساس انتخاب بهترین پیوند یکتا در وردپرس به دلخواه خودتون تعیین کنید. تفاوت دیگر دسته بندی و برچسب در وردپرس اینه که در دسته بندی شما از قبل دستهها را ایجاد کردید و هنگام افزودن نوشته در وردپرس کافیه هر دسته را انتخاب کنید اما برای برچسب وضعیت کمی فرق کرده و باید در فیلد مربوط به برچسب اون را وارد کنید. البته این امکان که هنگام آموزش ارسال نوشته در وردپرس قادر به وارد کردن دسته بندی و انتخاب برچسب از بین برچسبهای قبلی باشه هم وجود دارد.
با استفاده از دسته بندی اقدام به گروه بندی مطالب در دستههای منظم میکنیم. اما با استفاده از برچسب این خاصیت را به صورت دقیقتر انجام میدهم تا از شلوغ شدن دسته بندی مطالب جلوگیری کنیم. اگر دستهبندیهای خود وبمستر وردپرس را در نظر بگیرید پیرامون مواردی مثل مقالات آموزشی، وردپرس، سئو و بهینه سازی و… هستند که هر یک از اینها دارای زیر دسته دیگری میباشند. حال فرض کنید یک مقاله در رابطه با آموزش کار با وبمستر تولز تولید کرده باشیم. در این صورت برخی از دستههای بالا ربطی به موضوع ندارند که لازمه از برچسبهایی مثل وبمستر تولز، کنسول جستجوی گوگل و… برای این نوشته استفاده کنیم.
بنابراین در حالت کلی میتوان گفت که:
- از دسته بندی وردپرس میتوان به عنوان گروه بندی مطالب در سطح گسترده استفاده کرد.
- از برچسب وردپرس میتوان به عنوان گروه بندی مطالب در سطح دقیقتر استفاده کرد.
در استفاده از دسته بندی و برچسب در وردپرس چندین اشتباه رایج وجود داره که بیشتر کاربران این موارد را رعایت نمیکنند که در زیر به معرفی برخی از این اشتباهات میپردازیم.
1. استفاده زیاد از دسته بندی و برچسب در وردپرس
اولین مشکلی که در دسته بندی و برچسب وردپرس وجود دارد این است که کاربران در استفاده از آن زیاده روی میکنند. به عنوان مثال برخی سایتها هستند که برای برچسب گذاری روی مطالب بیش از 50 برچسب که عموما شامل کلمات تکرای اما با ساختار متفاوت هستند میکنند. یا در دسته بندی مطالب به صورتی عمل میکنند که برای یک دسته مادر چندین زیر دسته وارد میکنند که عملا بیشتر این زیر دستهها در یک موضوع هستند و نیازی به این نیست که در قالب چند دسته وارد شوند.
2. صفحات تکراری در دسته بندی و برچسب وردپرس
گاهی پیش میآید که برای دسته بندی و برچسب در وردپرس از یک کلمه یکسان استفاده میکنید با این تفاوت که صرفا آدرس آنها فرق خواهد کرد. به عنوان مثال در بیشتر سایتها وقتی یک دسته بندی انتخاب میکنند برای برچسب گذاری بر روی نوشته از همان کلمات نیز استفاده میکنند. در این صورت ما دو صفحه خواهیم داشت.
- صفحه دستهبندی: آدرسی از صفحه که فقط آدرس آن با برچسب تفاوت دارد. نوشتههای موجود در این صفحه عینا همان چیزی هستند که در صفحه برچسب قرار داده شدهاند.
- صفحه برچسب: آدرسی از صفحه که فقط آدرس آن با دسته بندی تفاوت دارد. نوشتههای موجود در این صفحه عینا همان چیزی هستند که در صفحه دسته بندی قرار داده شدهاند.
در این صورت تکرار محتوا برای گوگل در نظر گرفته میشود که در صفحه با محتوای یکسان هستند اما با آدرسی مختلف که در سئو سایت تاثیر منفی خواهد گذاشت.
3. استفاده از عنوان نوشته برای برچسب وردپرس
یکی دیگر از اشتباهات در برچسب گذاری مطالب وردپرس این است که از نامی که برای نوشته استفاده شد عینا برای برچسب هم استفاده میکنند. در این صورت هم تکرار ایجاد خواهد شد که دارای یک صفحه با محتوای مختلف اما عنوان یکسان استفاده شده است. در این حالت چگالی کلمه کلیدی برای صفحه نوشته و برچسب تقسیم خواهد شد و به جای اینکه نوشته شما در رتبه بالاتری قرار بگیرد به دلیل وجود صفحه تکراری ارزش خود را از دست داده و از رقبا جا میمانید.
4. استفاده از برچسب مترادف در وردپرس
در این حالت با صفحهای مواجه خواهید شد که محتوا در انها یکسان است اما عنوان صفحات مختلف بوده در صورتی که هم معنی هستند. شاید موتور جستجو فعلا نام صفحه را به درستی درک نکند که هر دو نامی که برای برچسب استفاده شده است با هم هم معنی هستند. اما در آینده قطعا این اتفاق به صورت دقیق رخ خواهد داد. در این صورت تکرار محتوا پیش آمده و همان مشکلی که در استفاده از نام نوشته و صفحات تکراری که در گزینههای شماره 2 و 3 دیدید رخ خواهد داد.
استفاده صحیح از دستهبندی در وردپرس
برای استفاده درست از دسته بندی در وردپرس یک قانون کلی وجود داره که اگر رعایت کنیم میتونه تاثیر خوبی هم از نظر سئو و هم از نظر بخش کاربری داشته باشه. در استفاده از دسته بندی باید به شکلی عمل کنید که نوشته شما کاملا با دسته بندی که دارید مرتبط باشه و به عنوان یک دسته انحرافی که بخشی از محتوا فقط به دسته بندی ربط داره قرار نداشته باشد. به عنوان مثال فرض کنید نوشتهای برای معرفی یک قالب وردپرس ایجاد کردید، حالا در این قالب چند افزونه هم استفاده میشه. بیشتر کاربران علاوه بر انتخاب دسته بندی قالب وردپرس میان و از دسته بندی افزونهها هم فقط به این خاطر که قالب مورد نظر دارای افزونه هست از دسته بندی افزونه هم برای این نوشته استفاده میکنند. در این صورت چنین نوشتهای در استفاده از دسته بندی بهینه نیست، چرا که هدف از این نوشته معرفی قالب بوده است نه معرفی افزونهها.
استفاده درست از زیردسته وردپرس
دومین اشتباهی که برای استفاده از دسته بندی در وردپرس وجود دارد تعریف زیر دستههای تکراری هستند. به عنوان مثال برخی برای همین موضوع وردپرس از دو زیر دسته یا دسته قالب وردپرس و پوسته وردپرس استفاده میکنند. از ابتدای انتشار نسخه وردپرس فارسی برای قالب از پوسته استفاده شده است اما وقتی در سایتها چرخ بزنید بیشتر از قالب برای آن استفاده میکنند. پس وقتی این دو دسته به هم ربط دارند بهتر است که قالب وردپرس را انتخاب کرده و در توضیحات دسته بندی(توضیحات متا) از پوسته وردپرس و سایر کلمات مرتبط برای جستجوی بهتر در موتورهای جستجو استفاده کنید.
استفاده صحیح از برچسب در وردپرس
برچسب یا تگ در وردپرس هم مشابه یک سیستم دسته بندی برای مطالب است. اما با این تفاوت که از برچسب برای دسته بندی دقیقتر مطالب استفاده میشود. متاسفانه در استفاده از برچسب اشتباهات بیشتری رخ میدهد. برچسبهای تکراری در وردپرس که فقط چند کلمات در آنها جابجا شدهاند یا اینکه از کلمات مترادف استفاده شده است بزرگترین استباه در استفاده از برچسب را تشکیل میدهند. قانون کلی که برای برچسب وردپرس باید رعایت کنید این است که، برچسبها هم مثل دسته بندی برای ردهبندی مطالب مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین باید طوری آنها را انتخاب کنید که وقتی به آدرس برچسب مراجعه کردید صرفا یک نوشته در آن وجود نداشته باشد، بلکه چندین نوشته وجود داشته باشد که حداقل در هر ماه چند نوشته دیگر در همین برچسب نیز به آن اضافه شود.
به عنوان مثال یک سایت دانلود برنامه را در نظر بگیرید که برنامههای مختلفی را برای نسخههای اندروید، ویندوز، لینوکس، مک و… قرار میدهد. این موارد را میتوان به عنوان یک دسته بندی جدا در نظر گرفت. اما یک حالت دیگری وجود دارد که برای نسخههای کامپیوتری دو حالت از یک برنامه یعنی نسخه 32 بیتی و نسخه 64 بیتی قرار دارد. در این صورت نمیتوان برای دستههای هر سیستم عامل بیایید و یک زیر دسته برای نسخه 32 و 64 بیت تعریف کنید. در اینجا استفاده از برچسبهای مثل دانلود نسخه 32 بیت و دانلود نسخه 64 بیت موثرتر عمل خواهند کرد.
امیدوارم این آموزش هم براتون کاربردی بوده باشه و با استفاده از اون تونسته باشید تا با تفاوتهای دسته بندی و برچسب در وردپرس آشنا شده و از روشهای صحیح استفاده درست از دسته بندی و برچسب در وردپرس بهره ببرید. اگر شما هم فکر میکنید که موارد دیگری هم هستند که در استفاده از دسته و برچسب در وردپرس دخیل هستند یا اینکه سوالی در این زمینه دارید از بخش دیدگاهها اعلام کنید تا به این موضوع بپردازیم و مقاله را بهبود بخشیم.
باسلام و احترام
از مقاله شما خیلی استفاده کردم و در قسمت که فرموده بودید “قانون کلی که برای برچسب وردپرس باید رعایت کنید این است که، برچسبها هم مثل دسته بندی برای ردهبندی مطالب مورد استفاده قرار میگیرند” خیلی کمک کرد
در این خصوص یک سوال داشتم می خواستم بدانم اگر یک مقاله را عضو دو دسته مادر قرار بدهم آیا مشکلی ایجاد می شود یا نه
من چند دسته مادر دارم ، یکی خیلی کلی هست و کل مقالات عضو این دسته هستند و دسته های دیگر که فقط مقالات مربوط به خودشان را دارند
مثال میزنم
دسته کلی من اسمش آموزش مهارت های زندگی است که همه عضو آن هستند
بعد زندگی هدفمند که فقط خود مقلات هدف در آن قرار دارد
بفرمایید آیا این روش درست است یا اشتباه
با تشکر
سلام، خواهش میکنم وحید جان، خوشحالم که کاربردی بوده
برای این مورد نیازی نیست شما دسته مادر رو انتخاب کنید. فقط دسته فرزند رو انتخاب کنید کافیه. تو نتایج جستجو گوگل و تو صفحه دسته بندی اگه به صفحه دسته مادر برید مطلب قابل مشاهده است. انتخاب کردن یا نکردن این موضوع تفاوت چندانی نداره و مشکلی ایجاد نمیکنه.
با سلام و احترام
چجورو ميشود نوشته ها را در مسير دايركتورى blog قرار داد
مثل
Web.com/blog/article 1
سلام،
میتونید یک برگه با این آدرس بسازید و بعد با کدنویسی نوشتهها رو داخلش نمایش بدین.
یا اینکه یک پوشه داخل هاست با نام بلاگ ایجاد کرده و وردپرس رو در اون نصب کنید.
سلا آقای صادقی. ممنون بابت این مطلب جامع و مختصر و مفید.
من با خواندن این مطلب شما، نسبت به محتوای سایتم سوالاتی برایم پیش آمد. من از روی علاقهای که به شعر دارم سایتی شخصی در این ارتباط راه اندازی کردم. دسته بندی سایت من از روی کشور شاعران جهان و نام شان است. مثلا شاعران ایرانی-> احمد شاملو و یا شاعران سوری-> نزار قبانی. حالا برای نوشتههایی (شعرها) که در دسته بندی نزار قبانی منتشر می شوند از برچسب های «اشعار نزار قبانی» «شعرهای نزار قبانی» استفاده می کنم. که در واقع از نظر گوگل سه صفحه با محتوای مشابه تولید می شود. یکی خود دسته و دیگری دو تا تگی که نوشتم. چون بیشتر کاربران عباراتی مانند اشعار نزار قبانی را در گوگل جستجو می کنند مجبورم از آن برچسب ها هم استفاده کنم. در چنین شرایطی من باید چکار کنم که صفحاتی با محتوای تکراری نداشته باشم؟ آیا این روش را می توان انجام داد آن برچسب ها را به صفحه دسته ریدایرکت کنم و باز همچنان از آن برچسب ها استفاده کنم؟
و سوال دیگرم این بود که آیا می توان برای دسته بندی نیز برچسب زد؟ یعنی علاوه بر عنوان دستته، به گوگل توضیحات و کلمات کلیدی بیشتری نسبت به آن دسته معرفی کرد؟
سلام،
مشکلی تو این حالت برای چنین سایتی وجود نداره. برای دستهها می تونید توضیحات بنویسید که از این کار جلوگیری بشه.
ممنونم که پاسخ دادید.یعنی همزمان از برچسب ها و دسته ها استفاده کنم؟ محتوای تکراری از نظر گوگل تاثیری بر سئوی سایتم نگذاره؟
یک سوال دیگر داشتم. اگر صفحهی یک برچسب را به صفحهی برچسبی دیگر ریدایرکت کنم و صفحه ی برچسب قبلی را حذف کنم، معمولا چه مدت باید بگذرد تا ریدایرکت را هم حذف کنم؟
سلام، نه ایرادی نداره. فقط سعی کنید محتوا رو مجزا کنید.
ریدایرکت رو هم بهتره پاک نکنید، چون ممکنه تو جایی لینک شده باشه و…
سلام.
سوالی داشتم، ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
میخواستم بدونم فرض یک مطلب تولید میشه که در دسته آموزش قرار میگیره.
زیر دسته هایی در آموزش قرار دارند که به عنوان مثال این مطلب واقعا مربوط به ۲ یا ۳ مورد از آنهاست.
اگر این مطلب به یک دسته اصلی و ۲ یا ۳ زیر دسته مربوط به همون دسته بخوره.
ایا مشکلی پیش نمیاد؟
صفحات مشابه دیده نمیشن از نظر گوگل یا سردرگمی براش ایجاد نمیشه؟
چون من جاهایی خونده بودم که حتما باید یک دسته بخوره.
سلام،
تو این حالت شما صرفا دسته فرزند رو انتخاب کنید. به صورت خودکار دسته مادر هم انتخاب میشه. مشکلی هم نداره.
سلام خسته نباشید
آیا در قسمت برحسب برای سئو بین کلمات کلیدی باید _ قراربگیره یا نه مثلا طراحی_سایت درسته یا نه؟
سلام،
نه نیازی نیست، وردپرس به صورت خودکار توی آدرس خودش این کار رو انجام میده و شما کافیه بین کلمات فاصله بدین.
سلام من یک سایت دارم پیاده سازی میکنم
و تعداد دسته بندی هاش خیلی زیاده
الان موقع فراخوانی دسته بندی توی المنتور دسته بندی مورد نظر رو خالی میاره و لود نمیشه
و نمیفهمم مشکل از چی هست ؟؟؟
ممنون میشم کمکم کنید خیلی عجله دارم :'(
با سلام و خسته نباشید
بعضی از نوشته های من برچسپ های اضافی زیاد نوشتم.
حالا میخواک حذفشون کنم
حذف برچسپ چ مشکلی واسه سایت خواهد داشت؟؟؟
سلام امیر جان،
کافیه برچسبها رو که حذف میکنید آدرسها رو ریدایرکت ۳۰۱ کنید.
ممنون.
فقط نحوه داریرکت ۳۰۱ چطوری هستش؟؟؟
میتونید از افزونه redirection استفاده کنید.
سلام و احترام
اگر تمام دسته ها را در یک دسته مادر قرار بدهیم از نظر سئو دچار مشکل میشویم؟
سلام،
ببینید دسته بندی باید یک چارچوب منظم و درستی داشته باشه. درست مثل ساختار یک درخت که دارای شاخه و برگهای متعدد هست.
سلام مجدد
در نامگذاری نامک و پیوند های یکتا برای جدا کردن کلمات بهتر است از چه سیمبل یا پارامتری استفاده شود؟
مثلا:
آموزش_نرم_افزار
آموزش-نرم-افزار
آموزش*نرم*افزار
آموزش/نرم/افزار
اصلا استفاده از حروف فارسی درست است؟
سلام،
بهتره همون حالت پیشفرض باشه.
استفاده از اعداد خصوصاً فارسی هم بهتره استفاده نکنید.
سلام
خسته نباشید میگم بابت این مقاله خوب ، حتی تا قسمت نظرات را هم مطالعه کردم و دوستان سوالات خوب و تکمیل کننده ای پرسیدن
عالی بود ، اطلاعات خوبی در مورد دسته بندی کردن مطالب و برچسب زدن به دست اوردم .
موفق باشید
سلام
دسته دسته بندی نشده رو چکار باید کرد
– حذفش کرد
– تغییر نامش داد
– از ایندکس شدنش جلوگیری کرد
کدام مورد بهتره
میتونید به دسته دیگه تغییر بدین. این دسته به صورت پیشفرض در وردپرس ساخته میشه و چون در تنظیمات هم به عنوان دسته پیشفرض انتخاب شده قابل حذف نیست تا اینکه دسته دیگه ایجاد و دسته جدید در تنظیمات وردپرس به عنوان دسته پیشفرض انتخاب بشه.
سلام
ممنون.
نکات خیلی خوبی اشاره کردید که تاحالا توجه نکرده بودم
مرسی